esmaspäev, 3. juuni 2013

1937 - Ühistöö ehitustegevuses - "Tarel" kerkib uus maja


Ühistegelised Uudised 29.10.1937 lk 1
Ühistöö ehitustegevuses
„Tarel“ kerkib uus maja

dea.nlib.ee
Tallinna suurimal ja vanemal ehitusühingul „Tare“ on valmimas uus maja, mis samal ühingul, on järjekorras juba neljas.
Uue maja ehitamine algas käesoleval aastal. Kruntplats osteti Politseiaias, pikendatud Gonsiori tänava ääres. Plats on võrdlemisi suur ja sellest maksti 13.500 krooni. Ehitustööd teostab firma „Treubeck ja Tretjakevitš“. Ehitatav maja on viiekordne ja mahutab eneses 20 korterit, millised vastavad täielikult moodsa elukorteri mugavusnõuetele. Iga korteri juurde kuulub ka vanni- ja teenijatuba. Raadiokuulamise hõlbustamiseks on püstitatud üldantenn. Põrandate katteks on kasutatud parketti. Maja läheb maksma ümmarguselt 269.000 krooni.
Ehitusühing „Tare“ alustas Tallinnas ettevalmistusi ehitustegevuseks juba 1923. aastal. 1924. aastal osteti Kreutzvaldi tän. ääres asuv ehituskrunt ja ehitati sinna esimene ühismaja. Esimesele majale järgnes teine 1925. aastal, kolmas 1932. aastal ja neljas valmib nüüd. Eelmised majad kokku annavad 65 korterit ja uus maja 20 korterit – seega kokku 85 korterit.
„Tare“ hooneteblokk asetseb Kreutzvaldi ja Fählmanni tänava nurgal, moodustades nelinurga, mille keskel asub väheldane iluplats. Kahjuks ei ole uute ehituste püstitamisel ühtlasest stiilist kinni peetud, vaid iga maja taotleb omapära, nii et selle all kannatab majadegrupi terviklus. Kõige õnnestunum näib siiski olevat ühingu esimese, nurgal asetseva maja ehitusstiil, milles ka hoone fassaadi pole silmapaari vahele jäetud. Samasugune ebaühtlus on ka hoonete värvis. Uus hoone on värvitud kollaseks, umbes nagu end. Vene kroonu hooned.
„Tarel“ on praegu 73 liiget, nende hulgas rida juhtivaid tegelasi ühistegelistest keskasutistest.
Ehitusühingu juhatusse kuuluvad: R. Talgre (esimees), P. Orra (abiesimees), J. Raid, A. Kurvits ja K. Puhvel. Asjaajajaks-raamatupidajaks on J. Kiršfeldt.
Nagu ehitusüh. „Tare“ juhtivailt tegelasilt kuuldub, on nõudmine korteritele ühismajades olnud väga elav ja praegu ehitusel oleva maja korterid on juba kevadel ette ära müüdud. Uus maja oleks ehitatud vahest kõrgem praegusest, kuid linna ehitusmäärus ei lubavat tähendatud rajoonis seda teha. Ka ei olda päriselt rahul linnavalitsusega, kes ei panevat küllaldast rõhku omaaegse politseiaia korraldamisele ja vajalikkude tänavate korrastamisele, mis seda nõuetavam, et kõne all olevas rajoonis kerkivad Tallinna moodsaimad majad.
Foto artikli juures:
Ehitusühing „Tare“ majadeblokk Kreutzwaldi ja Fählmanni tänava nurgal. Paremal ehituselolev uus elumaja. Kõik neli hoonet kokku annavad 85 moodsat korterit, millistes leiduvad kõik võimalikud mugavused, nagu: vannitoad, teenijatuba, soe ja külm vesi jne. Uues majas on isegi ühine raadioantenn.

* * *
Gonsiori 25 (algselt Gonsiori 43), ehitusühingu "Tare" neljas maja, valmis 1938, arhitekt Elmar Lohk, eelprojekt Tõnis Mihkelson. Foto: 21.04.2013, R. Vaikla

Gonsiori 25 (algselt Gonsiori 43), ehitusühingu "Tare" neljas maja, valmis 1938, arhitekt Elmar Lohk, eelprojekt Tõnis Mihkelson. Foto: 21.04.2013, R. Vaikla


Väikekorterite ehitusühingu "Tare" majade kvartal Faehlmanni / Kreutzwaldi / Gonsiori tänavate vahel.
Keskel "Tare" esimene maja Faehlmanni 2 / Kreutzwaldi 17, valmis 1924-25, arhitekt Herbert Johanson.
Vasakul "Tare" teine maja Faehlmanni 4, valmis 1925, arhitekt Herbert Johanson.
Paremal "Tare" kolmas maja Kreutzwaldi 19 / Gonsiori 23, valmis 1932, arhitekt Herbert Johanson.
Foto:
21.04.2013, R. Vaikla


"Tare" kolmanda maja Kreutzwaldi 19 / Gonsiori 23 madalam osa, valmis 1932, arhitekt Herbert Johanson. Algselt 4-korruseline, viies korrus ehitati välja 1950ndatel aastatel.
Foto:
21.04.2013, R. Vaikla


"Tare" kolmanda maja Kreutzwaldi 19 / Gonsiori 23 kõrgem 6-korruseline osa, valmis 1932, arhitekt Herbert Johanson.
Foto:
21.04.2013, R. Vaikla


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar